Landelijke actiedag op universiteiten

De studenten die het Maagdenhuis in Amsterdam bezetten, hebben 4 maart uitgeroepen tot nationale actiedag.

Democratie en inspraak

De bezetters willen meer inspraak bij de bestuurlijke beslissingen van de universiteiten. Woensdag wordt op universiteiten in het hele land aandacht gevraagd voor meer democratie en inspraak van studenten op hun eigen onderwijs. Geld speelt een te grote rol bij veel beslissingen die door de universiteitsbesturen genomen worden, vinden de studenten. De actiedag werd aangekondigd tijdens een bijeenkomst afgelopen zondag waar studentenbonden uit onder meer Nijmegen, Groningen, Utrecht, Rotterdam en Wageningen bij waren. Studentenbonden uit andere steden sluiten zich grotendeels aan bij de demonstranten in het Maagdenhuis.

De Landelijke Studenten Vakbond (LSVb) is hierin de verbindende factor en verenigt de actiegroepen via de publieke facebookpagina 'De Nieuwe Universiteit Nederland'. Hier kun je ook informatie vinden over wat waar georganiseerd wordt. Het Maagdenhuis is het bestuursgebouw van de Universiteit van Amsterdam en wordt sinds 25 februari bezet.