Geldzaken

Studeren is investeren! In je toekomst dus. Maar ja, wat kost dat dan? Zet je geldzaken op een rij en check of je recht hebt op een aanvullende beurs of toeslagen.

Als je aan een erkende hogeschool of universiteit gaat studeren, heb je recht op studiefinanciering. Dit kan een lening zijn met een aanvullende beurs. De hoogte van een aanvullende beurs is afhankelijk van het inkomen van je ouders. Check daarom altijd je studiefinancieringsaanvraag met je ouders. Klik hier om studiefinanciering aan te vragen.

Ook kan je verschillende toeslagen krijgen als je (nog) niet veel verdient. Denk aan huur- en zorgtoeslag. Door het maken van een proefberekening ontdek je snel of je toeslagen kan krijgen.

Studeren kost  geld. Collegegeld, boeken, lesmaterialen en als je op kamers gaat ook huur en boodschappen. Maak daarom vooraf een begroting zodat je weet waar je straks aan toe bent. Zet dus snel je geldzaken op een rij met de DUO-rekenhulp. Meer geldtips vind je op Wijzeringeldzaken.nl.

Vraag je studentenreisproduct tegelijk met je studiefinanciering aan. Dan weet je zeker dat je jouw studentenreisproduct op tijd hebt. En vergeet niet je studentenreisproduct aan een persoonlijke ov-chipkaart te koppelen en te laden.

Als je niet veel hoeft te reizen kan je er ook voor kiezen om het niet aan te vragen. Het studentenreisproduct is een lening, maar wordt een gift als je binnen 10 jaar je diploma haalt.